Navigation Menu

[Resipi] Sambal goreng hijau


Belum pernah lagi aku jumpa orang yang tak suka makan sambal belacan, kecuali mereka yang tak tahan pedas atau ada penyakit apendiks. Apabila anda pergi ke warung Kedai Makan Mak Aminah (bukan nama sebenar), memang tak ada alasan untuk tidak ambil sesudu atau secamca sambal belacan untuk dikombinasikan dengan nasi putih yang panas dan lauknya. 

Jadi, apa kata cuba resipi sambal hijau untuk anda menjamu selera dengan rasa lebih "orgasm" di dalam mulut anda.

Bahan-bahan:
  • Cili hijau (100 gram)
  • Sedikit cili padi
  • Bawang besar (1 ulas)
  • Terung pipit/petai (100 gram)
  • Sedikit belacan
  • Tomato (100 gram) - dipotong dadu
  • Ikan bilis

Cara-caranya:
  1. Goreng ikan bilis sehingga garing dan asingkan.
  2. Cili hijau, cili padi dan belacan dikisar
  3. Kemudian tumis bahan-bahan kisar sampai naik bau.
  4. Masukkan terung pipit atau petai, bawang besar, potongan tomato dan ikan bilis. 
  5. Tumis semua bahan tadi dan taburkan sedikit garam.
  6. Angkat dan hidang.

        

        Voila!

0 comments: